2013.09.06.
11:18

Írta: A bíró

Balaton nyár után? Hát persze!

10926_a5effa0a7a82467f2b1570aca3f2a4002a8ca4fd800x640.jpgA legtöbben, ha meghallják a „magyar tenger” nevét, rögtön a fürdőlehetőségre gondolnak. Ám tényleg csak emiatt járnak olyan sokan a Balatonhoz? Ez valóban csak egy nyári elfoglaltság lehet? Mindkét kérdésre a válasz egy határozott nem.

Az őszre senki nem gondol vidám szívvel: kezdődik az iskola, a természet elalszik, hideg lesz, jön a tél. Ezek mellett a szomorú tények mellett, mégis páratlan látványt nyújt az őszi táj. Pláne, ha egy olyan meghitt helyen vagyunk, mint a Balaton! Milyen gyönyörű lehet végigsétálni a tarka avarban a tóparton! Csend van, béke és nyugalom. De meddig?

Amíg a nyugodt sétából nem lesz városnéző séta. Mert a Balaton környéki városokban olyan sok látnivaló akad, hogy a nyugalomból, hamar izgatottság lesz.

Aki ezen a környéken jár, biztosan nem fogja kihagyni a Tihanyi-félsziget nevezetességét, a tihanyi apátságot, melynek alapítólevele az iskolákban is kötelező tananyag, hiszen első fennmaradt szórványemlékünk. Az oklevél másolatát a Tihanyi Apátság altemploma őrzi, az eredeti pedig a Pannonhalmi Bencés Főapátságban található meg.

A Tapolcai-tavasbarlangot sem szabad elfelejteni, hiszen az országban ez az egyetlen barlang, amelyet a látogatók csónakkal tekinthetnek meg.

Szigligeten látogatható a vár, melyet IV. Béla királyunk építtetett, azért hogy a szegény nép menedékre találhasson támadás esetén. Aki szereti a történelmet, és szereti a várak történetét, az semmiképp ne hagyja ki! És ha már váraknál tartunk, mindenképp érdemes meglátogatni a sümegi várat is, amely helyen rengeteg kiállítással és programmal várják az érdeklődőket nem messze a Balatontól.

Szintén nagyon érdekes az északi parton található Afrika-múzeum is, melynek környékén egy úgynevezett szafaripark tekinthető meg, Afrika nevezetes állataival, például tevével, vagy zebrával.

Megérkezvén Keszthelyre megpillanthatjuk a csodálatos, és hatalmas Festetics-kastélyt. A turistákat gyönyörű, rendezett park várja, a fák között pedig található olyan is, mely már több mint 400 éves. A kastély ma már múzeumként, valamint konferencia központként üzemel. Rengeteg festménnyel találkozhatunk túránk során, ezenkívül szépen berendezett szobák, valamint egy óriási könyvtár várja a látogatókat.

Végül, de nem utolsó sorban Siófokról írnék, mely Balaton egyik legnagyobb turistaközpontja. Itt bulizástól, pihenésig mindenre van lehetőség. Az izgalmak kedvelőinek pedig nem szabad elmenni a Horror Háza mellett, hiszen aki ide látogat, biztosan hatalmas élményként fogja megélni.

Ez csak töredéke annak, amit meg lehet tekinteni a Balaton környékén. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy bátran vegye igénybe ebben az időszakban is a kedvezményes balatoni szállások által nyújtott lehetőséget is, hiszen páratlan élményekkel gazdagodhatnak az „őszelők” is.

komment

Címkék: balaton balatoni szállás szállás balaton szállás balatoni szállások kedvezményes szállás

süti beállítások módosítása